Toto jsou pouze archivní stránky.   Jejich platnost skončila 1.5.2010. Aktuální stránky jsou zde.

UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE
 | DOMŮ | FAKULTA | STUDIUM | ÚŘEDNÍ DESKA | KONTAKT |
LÉKAŘSKÁ FAKULTA V PLZNI
Fakulta  - Univerzita třetího věku na LF UK v Plzni

Univerzita třetího věku na LF

UK v Plzni

 

 

      Největší prevencí předčasného stárnutí a prostředkem k prodloužení života je kromě zdravého způsobu života  aktivní  využívání zkušeností a schopností, které byly v průběhu života  získány. Odchodem do důchodu se  mění životní stereotyp, přerušují se kontakty, snižují finanční zdroje, děti odcházejí z domova a starý člověk  postupně žije osaměle. Staří lidé mají náhle spoustu času a je velice prospěšné jej využít aktivně. Aktivita  nemusí být realizována jen v pravidelném zaměstnání. Doporučuje se, aby se staří lidé zapojovali do nejrůznějších „náhradních aktivit“, podíleli se na  kulturním, společenském i politickém životě, rozvíjeli záliby, zájmy, koníčky. Také další vzdělávání v nejrůznějších vzdělávacích kurzech, jako jedna z forem aktivity, přispívá k zlepšení kvality života, oddaluje vznik nesoběstačnosti, sociální izolace, závislosti na pomoci druhé osoby.

Právo na vzdělávání patří mezi základní lidská práva.Vzdělávání ve vyšším věku je zaměřeno na  prioritní problémy,nikoliv na přípravu  na zaměstnání, profesní rozvoj, zvýšení kvalifikace, ale na  rozvoj osobnosti.

     Na LFUK v Plzni vznikla  v osmdesátých letech Univerzita třetího věku, později i Akademie třetího věku.

     Hlavní téma  čtyřsemestrové výuky v U3V  je „Člověk ve zdraví a nemoci“.

     V akademickém roce 2008-9 je zapsáno ke studiu 141 posluchačů, většinou v důchodovém věku a nezohledňujeme vzdělání ani předcházející zaměstnání.

     Těší nás velký zájem o studium a to i  mimoplzeňských seniorů. Z kapacitních důvodů však nemohli být všichni zájemci uspokojeni.

     Výuku zajišťují  akademičtí pracovníci lékařské fakulty, odborníci z Fakultní nemocnice v Plzni i odborníci z praxe. Přednášky se konají ve velké posluchárně Šafránkova pavilonu LF, Alej Svobody 31, kde je k dispozici moderní audiovizuální vybavení.

     Zájemci o studium U3V se přihlašují před zahájením akademického roku (v akademickém roce 2008/2009 se zápis konal 23.9.2008, poplatek za studium činil 150,- Kč).

     Studium je ukončeno  vypracováním a hodnocením  závěrečného testu a slavnostním závěrem na fakultě. Absolventům obou ročníků je předáváno Osvědčení v pražském Karolinu.

 

 

 

     Pro aktivní absolventy loňského ročníku U3V jsme připravili další specializované přednášky (výtvarné umění, návštěvy výstav apod).  Pro zájemce se realizuje  nácvik základů masážní techniky a na letní semestr připravujeme výuku základů práce s počítači.

 

     Díky financím z grantového projektu MŠMT jsme připravili posluchačům exkurzi do  Kostantinových Lázní, kde se seznámili s indikacemi, procedurami i historií tohoto lázeňského místa. Navštíví také  Národopisné muzeum v Domažlicích.

 

 

 

 

 

  

 

  

 

Toto jsou pouze archivní stránky.   Jejich platnost skončila 1.5.2010. Aktuální stránky jsou zde.